Att tänka tvärtom

Publicerad: 24/11 15:54

När en stad ska förnyas kan första instinkten vara att riva det gamla och bygga nytt, särskilt när det gamla är förfallen industrimiljö.

På 60- och 70-talen, när en våg av modernism svepte fram över de flesta städer, revs många gamla fina miljöer. Nu har man lyckligtvis blivit bättre på att införliva det gamla i det nya.

De senaste två åren har planerare och beslutsfattare från hela världen rest till New York för att bevittna ett litet mirakel. På södra Manhattan har vad som var några kilometer övervuxen gammal godsjärnväg på en upphöjd bana genom delvis förfallna industrikvarter blivit en av stadens främsta attraktioner.

The High Line, som den heter, invigdes sommaren 2009. I somras öppnades en andra etapp av denna trevliga och högst annorlunda park som nu sträcker sig drygt två kilometer från Gansevoort Street i det gamla slakteridistriktet upp till 30:e gatan genom stadsdelen Chelsea.

När jag vandrat längs High Line har jag tänkt på den populära tv-serien Seinfeld, en jättesuccé från 90-talet om fyra vänners bisarra vardag i New York som fortfarande går i ständiga repriser.

En av figurerna i serien är den evige förloraren George, som misslyckas med det mesta tills han en dag kommer på idén att göra allt precis tvärtemot vad hans instinkter säger. Då blir det förstås succé.

Alla instinkter talade för att The High Line i sin gamla, förfallna skepnad skulle rivas. Den sydligaste delen revs också på 60-talet och sedan det sista godståget rullat på banan 1980 stred byggbolagen för att få riva resten.

Men det fanns de som tänkte tvärtom. I tio års tid kämpade en liten grupp som kallade sig Friends of the High Line för att förverkliga en dröm om en annorlunda park. Med stöd av bland annat New Yorks borgmästare Michael Bloomberg blev drömmen verklighet.

Det är alla glada för idag, inte minst byggbolagen. The High Line har blåst liv i en förgäten del av Manhattan och längs den nu så populära parken växer en lång rad nya byggnadsprojekt upp.

Många städer söker nu sin egen ”High Line” och det kommer säkert spännande efterföljare. Här i London finns många exempel på gammal industrimiljö som integrerats i nya stadsdelar, ofta (men inte alltid) med lyckat resultat.

Vi kommer att få se mycket mer av den varan framöver.

The High Line kan nås via en rad trappor och hissar från den södra änden vid Gansevoort Avenue upp till 30:e gatan i norr. Mer information hittar ni här.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    november 2011
    M T O T F L S
    « okt   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter