Ljuvliga krigstider

Publicerad: 03/11 00:43

Efter att ha läst ett spännande bokutdrag i söndags var jag bara tvungen att slinka in på Londons kanske mest fashionabla hotell när jag var på väg hem från ett uppdrag härom dagen.

Lite undanskymt från vardagsbruset längs Strand ligger nyrenoverade Savoy som en oas för fint folk med mycket pengar. När hotellet öppnades i slutet av 1800-talet beskrevs det som Londons första riktiga lyxhotell, där gästerna kunde njuta av utsikt över Themsen.

När hotellet i fjol höstas åter öppnades efter knappt tre års kostsam renovering var det i ännu lyxigare skrud än tidigare. Själv har jag aldrig känt mig riktigt bekväm i dessa fina miljöer, även om att antal vistelser på lyxiga hotell i samband med tjänsteresor varit väldigt behagliga.

När jag kliver in i lobbyn på Savoy känner jag mig iakttagen, som om jag hamnat i en miljö där jag inte hör hemma och att det syns lång väg. Men jag vandrar runt med bestämda steg för att insupa en modern version av den miljö som skildras i boken ”The West End Front: The Wartime Secrets of London’s Grand Hotels” av Matthew Sweet.

I boken berättas om det skandalösa lyxliv kungligheter och andra välbeställda levde på flotta Londonhotell som Savoy, Ritz, Dorchester och Claridge’s mitt under brinnande världskrig i början 1940-talet.

Medan vanlig folk led under det nazityska bombardemanget av London utkämpade överklassen sitt eget ”Ritzkrieg” i barer och restauranger på lyxhotellen, avskärmade från den förskräckliga verkligheten utanför.

I boken beskrivs lyxhotellen som lokala varianter på det Casablanca som skonades från kriget.

Till Savoy tog Winston Churchill gärna sin regering på lunch när det var möjligt. I en liten museihörna vid hotellets American Bar visas bilder på kungligheter, presidenter, filmstjärnor och musiker som tagit in på hotellet genom åren.

Här har också artister från Frank Sinatra till Amy Winehouse underhållit gästerna.

När jag tar några bilder i lobbyn ser jag i ögonvrån hur en uniformerad portier börjar röra sig i min riktning.

Då glider jag smidigt ut genom snurrdörren.

Du kan få ett dubbelrum på Savoy för cirka 300 pund per natt. Men då missar du chansen att uppleva den bedrövliga standard som ofta präglar de vanliga turisthotellen i London, något som aldrig upphör att fascinera.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    november 2011
    M T O T F L S
    « okt   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter