I Londons betongghetton

Publicerad: 08/11 13:18

En tv-serie som redan innan den visats jämförs med den klassiska amerikanska serien ”The Wire” har mycket att leva upp till.

Det var vad som hände innan brittiska Channel 4 förra veckan rullade igång sin miniserie ”Top Boy” med fyra avsnitt fyra kvällar i rad. ”The Wire” skildrade kampen mellan polis och knarkhandlande kriminella gäng i Baltimore. ”Top Boy” är en närgången skildring av den tuffa tillvaron i ett betongghetto i Londonstadsdelen Hackney.

”Top Boy” fick höga betyg av recensenterna. Även om serien inte lever upp till den komplexa skildringen av båda sidor i gatornas krig i ”The Wire” var den en sevärd skildring av en verklighet som aldrig är långt borta i det London vi så gärna besöker.

Jag vet inte om ”Top Boy” kommer att visas i Norden, men om den gör det ska ni inte missa den.

Serien kretsar kring ett antal ungdomar i Hackney som mer eller mindre frivilligt dras in i en kriminell värld av knarkhandel som lovar pengar och en väg till ett bättre liv. Naturligtvis blir det inte så.

Söndagstidningen Observer lät ett gäng ungdomar från samma miljö som ”Top Boy” skildrar se serien i förväg och ge sitt omdöme. Det blev gott, även om man kritiserade en del detaljer. Läs mer här.

Jag följde serien med stort intresse då jag de senaste månaderna ägnat en hel del tid åt den typ av miljö serien skildrar, de enorma betongghetton med kommunala bostäder för samhällets sämst lottade.

I ett Hbl-reportage som följde upp sommarens kravaller i London besökte vi till exempel det tidigare så ökända Broadwater Farm i Tottenham (bilden ovan). Det är ett typiskt exempel på de bostadsområden som byggdes under 60- och 70-talen för att råda bot på bostadsbristen i London (och andra brittiska städer).

Dessa bostadsområden är också intressanta, och ibland skrämmande, exempel på idéer arkitekturen på den tiden präglades av. London har gott om sådana byggnadsverk som nu väcker ett allt större intresse.

Dessa bostadskomplex, som brukar kallas council housing eller social housing, är en viktig del av den sociala mix som gör London så intressant. Samtidigt pågår nu en utveckling där en del av dessa modernistiska skapelser i betong blir trendiga adresser i stadsdelar som snabbt byter skepnad.

Denna utveckling, och lite udda betongturism, ska jag skriva en del om framöver.

Hackney är en av Londons intressantaste stadsdelar. Områden som Shoreditch och Hoxton är sedan flera år etablerade som några av stadens trendigaste. Sida vid sida med en tuff verklighet, som den i ”Top Boy”, erövrar trendsökarna Hackney. Åk till Liverpool Street Station och följ Shoreditch High Street norrut.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    november 2011
    M T O T F L S
    « okt   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter