Som förr i tiden

Publicerad: 27/11 22:30

Upplevde en fläkt av svunna tider i en av Londons gamla dubbeldäckarbussar som fortfarande används som historiska inslag i den reguljära trafiken på Londons gator.

Routemaster heter den klassiska modellen som karaktäriseras av den öppna plattformen längst bak, där passagerarna kliver av och på utan att behöva vänta på att dörren öppnas. Den sista gamla Routemastern togs ur bruk för sex år sedan, då de inte uppfyllde kraven på tillgänglighet för funktionshindrade.

Londons gator är förstås fyllda av röda dubbeldäckare, men det var något speciellt med den gamla Routemastern. Bussentusiaster kan dock uppleva den gamla känslan längs två linjer i centrala London, där ett antal av de klassiska bussarna fortfarande används.

Från Trafalgar Square kan man åka linje 9 mot Kensington High Street eller linje 15 mot Tower Hill. De gamla bussarna trafikerar en begränsad sträcka längs dessa linjer, förbi ett antal av Londons större turistattraktioner.

Ombord finns en konduktör som med kraftfull stämma ropar ut hållplatserna. Bussarna, som tillverkades mellan 1958 och 1968, är trånga men charmiga. Tidigare var de lika typiska för gatubilden i London som de svarta taxibilarna.

Nostalgikerna har saknat Routemastern, något Londons borgmästare Boris Johnson hoppas kunna vinna politiska poäng på när han ställer upp till omval till våren. Boris, som aldrig kallas något annat, har drivit frågan om att satsa på en ny, modern, miljövänlig Routemaster med öppen plattform längst bak.

Nu är den verklighet och de första tas i bruk i början av 2012. Den kallas förstås ”Boris Bus” och kommer garanterat att figurera i valrörelsen inför borgmästarvalet nästa år.

Kritikerna ser den nya Routemastern som en dyr satsning för att tillfredställa borgmästarens fåfänga.

De klassiska Routemasterbussar som går längs linje 9 och 15 är i trafik dagtid veckans alla dagar och går ungefär var 15-20:e minut. Ordinarie biljett för kollektivtrafik gäller.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    november 2011
    M T O T F L S
    « okt   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter