Stadens årsringar

Publicerad: 13/12 01:04

Kvarteren kring järnvägsstationerna King’s Cross och St Pancras var för inte så länge sedan en av Londons skamfläckar. Här härskade prostitution och knarkhandel i skumma kvarter som man bäst skyndade genom på väg till eller från tåget.

Nu pågår här en av de förvandlingar som gör London till en så spännande stad, en lätt kaotisk metropol i ständig förnyelse.

För fyra år sedan började snabbtågen från Paris rulla in till St Pancras. Den magnifika stationen hade då genomgått en omfattande renovering. Tidigare i år öppnades ett nytt lyxhotell, St Pancras Renaissance Hotel, i den fantastiska byggnad som är stationens framsida.

Midland Grand Hotel, som det ursprungligen hette, stängdes för länge sedan och byggnaden hade årtionden av förfall bakom sig när förvandlingen påbörjades. Nu är denna gotiska byggnad, som påminner lite om ett sagoslott, en av Londons mest fascinerande hotellbyggnader.

Nu fortsätter förvandlingen på samma sätt med den intilliggande King’s Cross-stationen. Lagom till sommar-OS 2012 ska den nyrenoverade stationen stå klar för att frakta OS-publiken från centrala London till arenorna i Stratford i stadens östra delar.

Ett specialtåg kallat ”The Javelin” (Spjutet) utlovas klara resan på sju minuter. Om det verkligen blir så återstår att se.

Direkt norr om stationen växer den helt nya stadsdelen King’s Cross fram på varsin sida om Regent’s Canal. Här låg tidigare bangårdar och lagerbyggnader från den tid då detta var en viktig knutpunkt för godstrafiken in till centrala London.

I höst har allmänheten fått ett första smakprov på hur Londons förnyelse kan se ut just här. Central St Martins, en berömd konst- och designskola, flyttade för några månader sedan in i den första färdiga byggnaden i den nya stadsdelen.

Det är en spännande kombination av gammalt och nytt. Ett gammalt spannmålslager har byggts ihop med skolans nya delar. Inne byggnaden kan man den gamla tidens avtryck på de ursprungliga tegelväggarna (bilden ovan). Ett slags visuell arkeologi, sade guiden när jag gick på en rundvandring där häromdagen.

Man kan också se det som stadens årsringar. Den som är intresserad av hur en stad förändras, hur gammalt blir nytt, och som besöker London då och då kan med fördel följa utvecklingen av King’s Cross de närmaste åren.

Beklagar det oplanerade uppehållet i bloggen. Livet i London är oberäkneligt och plötsligt blev det för mycket att göra under några veckor.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    december 2011
    M T O T F L S
    « Nov    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter