I verkliga livet

Publicerad: 27/10 20:15

Fördelen med att bli äldre är att man får muttra lite irriterat över nymodigheter. Det hör till spelet och det kan ibland fylla en viktig funktion att någon betraktar företeelser med ett längre tidsperspektiv.

Själv har jag sedan vågen av frigörelse drog igång i arabvärlden agerat sur gubbe så fort kommentarerna skenat iväg om ”Twitterrevolutioner” och sociala medier som fällt diktaturer.

Riktigt så enkelt är det inte. Därför blev jag glad när jag i går läste en intressant intervju i min gamla tidning Dagens Nyheter, där jag arbetade under många år, med en av de unga egyptiska aktivister som tidigare i år demonstrerade på Tahrirtorget i Kairo.

Salma Said, som hon heter, betackar sig för allt vårt snack om de sociala mediernas roll i det arabiska upproret. De är bara det senaste sättet att kommunicera, påpekar hon. Det var människor av kött och blod, de allra flesta utan en aning om hur Twitter fungerar, som störtade diktatorerna.

Ni kan läsa intervjun med henne här.

Själv bevakade jag Baltikums frigörelse och Sovjetunionens sönderfall som Moskvakorrespondent för 20 år sedan. Då samlades hundratusentals demonstranter regelbundet till ytterst välordnande massmöten i en tid då det modernaste som fanns var telefaxen.

De senaste dagarna har jag tillbringat en hel del tid vid St Paul’s-katedralen här i London, där jag intervjuat tältockupanterna som deltar i den globala proteströrelsen mot ekonomiska orättvisor.

De använder förstås sociala medier och nätets alla möjligheter på ett väldigt proffsigt sätt. Men de jag talat med har unisont påpekat nätaktivismens begränsningar. Den fysiska närvaron har varit avgörande för att ge aktionen liv.

– Det blir en helt annan debatt när människor möts i verkliga livet. Att driva kampanj på nätet är för begränsat, sade en ung aktivist som jag träffade.

Det var inte bättre förr. Men vi får inte helt förblindas av den fascinerande tekniska utveckling vi upplever i dag.

St Paul’s-katedralen är en av Londons främsta turistattraktioner. Ni kommer dit med Central line till stationen St Paul’s. Den senaste veckan har katedralen varit stängd på grund av tältlägret, men ska enligt uppgift nu öppnas igen. Under tiden har tältlägret blivit en attraktion i sig.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    oktober 2011
    M T O T F L S
        Nov »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter