Krångliga London

Publicerad: 01/11 21:39

Det här kommer att bli en av de krångligaste texter jag skrivit, men så blir det när man ska försöka förklara skillnaden mellan staden London och City of London. Kanske är det bäst att sluta läsa redan här.

Turister som kommer till London köper ofta souvenirer som det står City of London på. Tröjan eller muggen blir ett minne från resan, men det är långt ifrån säkert att besökaren ens satt sin fot i City of London.

Staden London är hela den stora stad med Big Ben, Themsen, Soho, Madame Tussauds och allt annat vi förknippar med denna metropol. City of London är en liten del av denna storstad, bara knappt tre kvadratkilometer stor och med blygsamma 11 000 invånare.

City, som det oftast kallas, är Londons ursprungliga centrum och har varit platsen för stadens handelsmän och finanshajar i hundratals år. Här växte bankvärlden fram och blev den globala finansvärldens centrum tills Wall Street i New York tog upp konkurrensen.

Det stora London består av ett drygt 30-tal kommuner med en grad av självstyre. Två av dessa har status som egen stad, City of London och City of Westminster, där Storbritanniens politiska maktcentrum ligger.

City styrs av City of London Corporation, som leds av en Lord Mayor of London, ej att förväxla med Mayor of London, alltså den stora stadens borgmästare (ni mötte honom, Boris Johnson, i ett blogginlägg för några dagar sedan).

City har också sin egen poliskår. Den har nu fullt upp med att hålla koll på tältockupanterna framför St Paul’s-katedralen, som är den stora turistattraktionen i City. Demonstranterna är där för att protestera mot allt det City of Londons finanscentrum representerar i form av giriga banker och bankirer.

Egentligen skulle de slå upp sina tält framför Londonbörsens lokaler, som ligger vid Paternostertorget (bilden ovan) alldeles intill den magnifika katedralen. Men i denna kapitalets högborg är detta fina torg inte den offentliga plats det ser ut att vara, utan privatägd mark.

Därför kunde polisen spärra av torget direkt och demonstranterna fick slå upp tälten framför katedralen i stället. Det ledde i sin tur till en fascinerande historia om Gud och Mammon och rätten att demonstrera, men den får vi ta en annan gång.

Har ni läst så här långt ångrar ni säkert att ni inte slutade tidigare, för det här var en text som förmodligen mått bäst av att aldrig skrivas. Vissa ämnen är helt enkelt för krångliga.

Om ni åker till London ska ni dock se till att ni verkligen besöker City of London. Där finns massor av attraktioner, från skyskraporna i området nära Liverpool Street Station till en rad historiska byggnader och så förstås St Paul’s-katedralen, ett av världens mest magnifika byggnadsverk.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    november 2011
    M T O T F L S
    « okt   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter