Förvriden olympisk konst

Publicerad: 29/10 20:20

Det har beskrivits som de förvridna resterna av två gigantiska lyftkranar efter en katastrofal kollision.

Av många kommentarer till det konstverk som ska symbolisera nästa års sommar-OS i London är detta också en av de snällare. Jag tog en tur ut till Stratford i östra London för att än en gång titta på skapelsen vars formella namn är ArcelorMittal Orbit.

Det 115 meter höga tornet mellan den blivande Olympiastadion och simstadion är snart färdigt. De sista bitarna sattes på plats häromdagen, nu återstår bara detaljerna innan verket står helt klart.

Monumentala offentliga konstverk väcker alltid känslor. Ibland är de osmakliga hyllningar till självgoda diktatorer, ibland omdömeslöst slöseri med skattepengar.

Vad historiens dom över Orbit, det korta namnet för tornet i Stratford, blir återstår förstås att se. Tidningen Guardians inflytelserike arkitekturskribent Jonathan Glancey skrev på lördagen att Orbit vinner i längden, och efter ett antal besök i Olympiaparken är jag benägen att hålla med.

Historien om denna skapelse började för några år sedan då Londons då nyvalde borgmästare Boris Johnson förde fram förslaget att Olympiaparken i Stratford borde utsmyckas med något spektakulärt som kunde locka besökare även efter de olympiska spelen.

En designtävling utlystes och av ett 50-tal bidrag, flera av dem storslagna verk, valdes detta förvridna torn i stål designat av den indiskfödde konstnären Anish Kapoor, som är verksam i Storbritannien.

Enligt historien träffade sedan Boris Johnson av en slump den liksom Kapoor Indienfödde stålmagnaten Lakshmi Mittal, Storbritanniens rikaste man, vid ett möte och föreslog att denne skulle sponsra skapelsen.

Så blev det och därför heter tornet ArcelorMittal Orbit, efter det sponsrande stålbolaget. Av kostnaden på drygt 19 miljoner pund står Mittal för 16 miljoner.

Tornet består av ett antal förvridna stålkonstruktioner som rör sig i en omloppsbana (orbit på engelska) runt ett bärande torn i mitten. Längst upp finns en plattform varifrån det utlovas en spektakulär utsikt över Olympiaparken och stora delar av London.

ArcelorMittal Orbit öppnas inte förrän i samband med sommar-OS 2012. Londonbesökaren kan dock göra en utflykt till Stratford och se både tornet och de olympiska arenorna växa fram (det mesta är redan klart). Ta lokaltåget DLR till stationen Pudding Mill Lane och följ skyltarna för en kort promenad till utsiktsplatsen View Tube (läs mer här). Där finns också ett litet kafé.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    oktober 2011
    M T O T F L S
        Nov »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter