Den dansande prästen

Publicerad: 15/12 13:37

Alla städer har sina profiler. En del är tragiska figurer som slunkit igenom samhällets skyddsnät och lever sina liv på gator och torg. Andra är bara glada färgklickar i tillvaron.

Under hösten har jag besökt St Paul’s-katedralen många gånger för att följa tältockupationen utanför den magnifika byggnaden. På katedralens väldiga trappa har en udda figur då och då bjudit på en dansuppvisning som fått folk att dra på läpparna.

Han är klädd i de irländska färgerna och är barbent under sin kilt, oavsett temperatur. Med sig har han skyltar med budskap som skvallrar om att han fastnat för profetior som kanske inte kommer att uppfyllas.

”Jesus kommer snart och sveper bort alla regeringar och politiker” är hans huvudbudskap.

När jag läser veckans nummer av Time Out får jag veta vem denna märkliga figur är. Han heter Neil Horan och är en före detta katolsk präst som uteslutits ur kyrkan efter några minst sagt spektakulära protestaktioner.

Det började 2003 då han mitt under ett pågående Formel 1-lopp på Silverstone sprang ut på banan med budskapet ”Läs Bibeln!”. Året efter, under sommar-OS i Aten 2004, blev han världskänd som galningen som rusade fram och stoppade ledaren i herrarnas maratonlopp, brasilianaren Vanderlei de Lima, några kilometer före mål.

Nu dansar han sin irländska jig på St Paul’s trappor. För några år sedan blev han tv-kändis då han ställde upp i ”Britain’s Got Talent” med samma dans, vann publikens hyllningar och gick vidare till andra omgången (så här såg det ut).

Sedan insåg producenterna vem han var och han plockades bort ur tävlingen.

Till Time Out säger Horan att han är nöjd med den uppmärksamhet han får vid katedralen och att ingen ännu sagt emot hans budskap.

Neil Horans dans kanske inte platsar som underhållning. Men London är en stad som attraherar många talanger. De som inte når den stora scenen bjuder ofta på gatuunderhållning av hög klass. Turisterna brukar hitta dem bland annat vid Covent Garden.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    december 2011
    M T O T F L S
    « Nov    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter