Monstershopping

Publicerad: 31/10 09:51

Från början var tanken att en av Londons eländigaste platser skulle förvandlas till en mysig stadsmiljö, inspirerad av Barcelona, med täta kvarter och butiker och restauranger längs gatorna.

Det var innan London tilldelats de olympiska spelen 2012 och ska sanningen fram var det inte många som trodde att denna globala fest skulle komma till Stratford i östra London.

Om nio månader är dock spelen i full gång och miljontals åskådare kommer att strömma till den nya Olympiaparken, som förvandlat denna del av London till oigenkännlighet. Men några mysiga stadskvarter kommer man inte hitta.

I stället kommer 70 procent av de cirka tio miljoner beräknade OS-åskådarna att göra entré genom Europas största shoppingcenter i stadsmiljö. Alla som vill ondgöra sig över kommersialiseringen av de olympiska spelen kommer att få en högtidsstund.

Jag har inte mycket till övers för stora shoppingcentrum. Men det är svårt att inte fascineras av nya Westfield Stratford City, som detta monster till köpcentrum heter. Här ryms 300 butiker, 70 restauranger, biografer, bowling, kasino, hotell och kontor, allt i direkt anslutning till vad som håller på att utvecklas till en av Londons största knutpunkter för kollektivtrafik.

Shoppingkomplexet har skapat 10 000 nya arbetstillfällen i en av Londons fattigaste stadsdelar. Omkring 2 000 av dessa jobb har gått till långtidsarbetslösa i närområdet. Folk i denna del av London verkar väldigt förtjusta i förvandlingen av vad som alltid varit stadens smutsiga bakgård.

Jag var där vid invigningen för snart sju veckor sedan och såg kaoset när 160 000 köplystna Londonbor invaderade Westfield. Första månaden kom fyra miljoner besökare till shoppingcentret. Att kalla det succé är ingen överdrift.

Risken finns att baksmällan kommer om några år, när det nya Stratford ska hitta sin profil efter den olympiska yran. Med så mycket kommersiell verksamhet koncentrerad under ett och samma tak talar mycket för att de nya stadsdelar som byggs i området kommer att bli livlösa bostadskvarter.

Den olympiska byn intill Westfield, som blir bostadsområde efter OS, är ingen vacker syn och varslar om en framtid som knappast blir problemfri.

Den som vill byta shoppingträngseln längs Oxford Street mot en mer koncentrerad upplevelse kan åka till Stratford via ett brett utbud av kollektivtrafik. Metrons Central line och Jubilee line går till Stratford, liksom lokaltågen DLR och London Overground, samt en rad busslinjer.

1 kommentar

  1. Kommentar #1 - Annika: 11 november, 2011

    Hej! Jag är också en Finsk som bor och studerar i London. Jag var faktiskt i Stratford Westfield för något veckoslut sedan och det var så otroligt mycket människor där att jag var tvungen att fly fältet till Oxford Street, som verkade relativt tomt i jämförelse! Visserligen var det maffigt i Westfield…

    Trevlig blog!


RSS feed for comments on this post.

Londonbloggen

RSSLondonbloggen

Anders Steinvall om nutid och framtid i London och andra storstäder.

  • Om bloggaren

    Anders Steinvall är Hbl:s frilansande korrespondent i London. Han är svensk journalist och arbetade tidigare under många år på Dagens Nyheter i Stockholm. Hans stora intresse är städer i förändring, ett ämne han studerat till fots i metropoler från Barcelona till Chicago och inte minst i det allt intressantare Helsingfors. Nu nöter han skosulorna i Londons många spännande stadsdelar.
  • Kalender

    oktober 2011
    M T O T F L S
        Nov »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • Arkiv

  • Kategorier

  • Etiketter